Maya´s Fluffiga Lussekatter

Tillagningstid: 2 timmar minuter

Härligt fluffiga!

 

Ingredienser:

50 g jäst för söta degar (1 paket)

150 g margarin eller Smör

5 dl mjölk

250 g Kesella

2 pkt saffran (1 g)

1 sockerbit

2 dl vit sirap

1/2 tsk salt

Drygt 15 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

russin

Ägg till pensling

 

Beskrivning:

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.

Smula jäst i en bunke.

Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i.

Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns.

Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.

Häll spadet över jästen och rör om.

Ha genast i sirapen.

Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).

Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen.

Baka ut degen.

Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl!

Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.

Forma degen till lussebullar.

Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.

Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita.

Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.

Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

Lägg i plastpåsar när dom svalnat

Använd fantasin när ni bakar ut till bullar som ni ser kan man göra Lussehjärtan med, Det är dotterns kreation :) på bilden.

 

 


Kommentarer
Postat av: Annika

GUD SÅ SÖT... ett underbart hjärta!

2009-11-18 @ 22:34:19
URL: http://bringblingtoeverything.blogg.se/
Postat av: Maya

Ja, Natalie kan va kreativ när vi bakar :)

2009-11-18 @ 22:48:20
Postat av: Anna

Vilket fint hjärta, oftast gör man vanliga bara. Om en vecka är de dags för adventsfika :)

2009-11-19 @ 06:23:25
URL: http://annaadanirsvardag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0