Mintpärontårta ~ Mint Pear Cake
Bild: Ralph Månsson
Mintpärontårta
För 8 personer.
Chokladtårta med mintpäron ger en spännande smak.
Jag hittade den på Matklubben där ullac lagt upp den.
Ingredienser
100 g smör eller margarin
100 g mintchokladplattor, typ After eight
2 ägg
2 dl socker
1 dl maizenamjöl
3 msk kakaopulver
Mintpäron:
4 fasta päron
2 dl vatten
1½ dl socker
1 citron
1 knippa färsk mynta
Några droppar grön karamellfärg
Garnering:
1½ dl vispgrädde
Mintchokladplattor, After eight
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund bakform, ca 22 cm i diameter och mjöla den med maizenamjöl.
Smält matfettet på svag värme och lägg ner mintchokladen. Rör om tills chokladen smält och ta från värmen.
Tillsätt äggen och sockret, rör smeten slät.
Sikta sist ner maizenamjölet och kakaopulvret, rör smeten slät.
Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan kallna i formen.
Häll vattnet och sockret till mintpäronen i en kastrull.
Tvätt citronen väl och skala av det yttersta gula på skalet och lägg ner i kastrullen.
Pressa ner all saft från citronen, lägg i myntan och droppa ner lite karamellfärg. Koka upp lagen och låt sjuda i några minuter.
Skala, klyfta och kärna ur päronen. Ta upp myntan ur lagen.
Lägg ner päronen och låt dem sjuda tills de känns mjuka utan att gå sönder, ca 10 minuter.
Dra kastrullen från värmen och ställ att kallna.
Lossa den kalla kakan ur formen.
Vispa grädden. Häll upp päronklyftorna att rinna av.
Lägg päronklyftorna jämnt över kakbottnen, spara några.
Klicka över vispad grädde och garnera med de sista päronklyftorna och delade mintplattor.
Mint Pear Cake
For 8 people.
Chocolate cake with mint pear provides an exciting taste.
I found it on Matklubben.se where ullac uploaded it.
Ingredients
100 g butter or margarine
100g mint chocolate, like After Eight
2 eggs
2 dl sugar
1 dl Maizena flour
3 tbsp cocoa powder
Mint Pears:
4 firm pears
2 dl water
1 ½ dl sugar
1 lemon
1 bunch fresh mint
A few drops of green caramel color
Garnish:
1 ½ dl whipping cream
Mint Chocolate, like After Eight
To do this:
Turn oven to 175 degrees.
Grease a round baking-tin, about 22 cm in diameter and flour it with Maizena meal.
Melt butter on low heat and put down the mint chocolate. Stir until the chocolate melted and remove from heat.
Add the eggs and sugar, stir the batter smooth.
Sieve last down Maizena flour and cocoa powder, stir the batter smooth.
Turn the batter into the round baking-tin and bake in the lower part of oven for about 20 minutes. Let cake cool in the baking-tin.
Pour water and sugar in a saucepan.
Wash lemon well and peel of the yellow skin and put it down in the pot. Squeeze out all juice from the lemon, add myntan and drop down a little caramel color.
Bring to the boil and then simmer for a few minutes.
Peel off the skin from the pears, divide the pears and remove any stones.
Remove the mint from the syrup. Put the pears and let them simmer until they are soft without breaking, about 10 minutes. Pull pan from the heat and set to cool.
Loosen the cake from the tin.
Whip the cream. Pour up the pears and allow to drain.
Add pears gaps evenly over the cake, save some. Click the whipped cream over and Garnish with the last pears gaps and mint plates.
MUMZIGT!!!