Lammstek provencale med rostad färskpotatis och gräddig sås

För: 4-5 personer

 

Jag älskar lamm och detta är bara så underbart gott!

 

 

Foto: MammaModesty 

 

Ingredienser

1-1½ kg lammstek gärna benfri

25-50 gr smör (rumstempererat)

1 vitlök (färsk) eller 3-4 vitlöksklyftor

½ dl timjan finhackad

1 dl rött vin

flingsalt

vitpeppar

 

Sås:

Skyn från lammet

½ dl vatten

1 dl crème fraiche

3 dl grädde

2 msk soya

1 msk strösocker

 

Potatis:

1 kg färskpotatis

3 msk olivolja

Timjan finhackad

2 vitlöksklyftor finhackade

Flingsalt

Vitpeppar

 

Beskrivning:

Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den.

Blanda rumsvarmt smör med finhackad vitlök, timjan, salt och peppar.

Gnid in hela lammsteken med smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti.

Lägg steken på en plåt och sätt in i kylen ett par timmar så köttet får dra åt sig av smör och kryddor.

 

Häll på vinet på plåten och sätt i en köttermometer i tjockaste delen, stek lammsteken i ugnen 150 grader i 1-1½ timme, för rosa kött låt termometern gå till 65 grader, och för genomstekt till 70-75 grader. Ös gärna steken att par gånger när den står i ugnen.

 

Medans steken står i ugnen förbereder du potatisen genom att skrubba den så den är ren men inte utan skal. Dela i jämna bitar, halvor eller på fyra. Låt potatisen ligga i kallt vatten tills steken är klar. När steken är färdig tar du ut den och ökar värmen i ugnen till 225 grader, låt potatisen rinna av i ett durkslag medans ugnen blir varm.

 

Häll upp potatisen på en plåt och ringla över olivolja, flingsalt, peppar, timjan och ev finhackad vitlök. Blanda runt allt med händerna och stek i mitten i ugnen i 20-30 min. vänd potatisen då och då så de inte bränner fast.

 

När du satt in potatisen låter du lammsteken ligga på en skärbräda eller fat och "vila sig saftig och mör", samtidigt vispar du ur stekskyn med lite vatten och häller i en kastrull häll i de övriga ingredienserna till såsen och låt småputtra 5-10 min tills såsen börjar tjockna, smaka ev av med salt och peppar.

 

När potatisen är nästan färdig skär du upp lammsteken.

 

Servera gärna med en grekisk sallad till.

Smaklig måltid!

 

Receptet är skrivet av MammaModesty  och du hittar det på Matklubben.se

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0