Maya´s Fluffiga Lussekatter
Tillagningstid: 2 timmar minuter
Härligt fluffiga!
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar (1 paket)
150 g margarin eller Smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 pkt saffran (1 g)
1 sockerbit
2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
Drygt 15 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
Ägg till pensling
Beskrivning:
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i.
Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns.
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt.
Häll spadet över jästen och rör om.
Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen.
Baka ut degen.
Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl!
Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig.
Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita.
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader.
Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!
Lägg i plastpåsar när dom svalnat
Använd fantasin när ni bakar ut till bullar som ni ser kan man göra Lussehjärtan med, Det är dotterns kreation :) på bilden.
GUD SÅ SÖT... ett underbart hjärta!
Ja, Natalie kan va kreativ när vi bakar :)
Vilket fint hjärta, oftast gör man vanliga bara. Om en vecka är de dags för adventsfika :)