Vildsvinsgryta med syltlök och vin
4-5 personer
Köttet smälter i munnen! Sååå gott!
Ingredienser:
600-700 g vildsvins grytbitar
5 morötter
2 gula lökar
2 stora palsternackor
3 vitlöksklyftor
½-1 dl syltlökar (inlagda)
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1-2 msk vinbärsgelé
2 Grönsaksbuljongtärningar
ca: ½ dl rött vin
Grovmalen svartpeppar
Salt
Soya (Collorit)
Se till att grytbitarna är väl putsade, inga hinnor och senor kvar.
Bryn dem ihop med hackad vitlök och gul lök, tillsätt peppar och bryn tills det fått fin färg.
Skär palsternacka och morötter i bitar. (1 ½-2cm)
Lägg i hälften av palsternacka och morötterna, slå i de andra ingredienserna efter hand och rör.
Sist slår du i vattnet och kollar så du får det lagom ”såsigt”. Skulle du råka ta för mycket så red av det med lite vetemjöl i slutet när allt är klart.
Låt småputtra i en ½ timme, rör ett par gånger försiktigt och kolla så vätskan inte kokat bort, för då har det kokat för häftigt. Händer det, får man tillsätta lite grädde och vatten och smaka av med kryddor.
Lägg i resterande av morötterna och palsternackan och låt små koka i ytterligare en 30minuter.
Smaka av igen och se om du behöver lite mer salt, vin och gelé.
Red vid behov.
Servera med ugns potatishalvor, gelé och syltlök och en blandsallad.
Gud så gott!
Vart köper du köttet?
Kramis