Dagens rätt....
Hihi... denna gången får ni båda recepten :)
Tobbes krämiga rotfruktssoppa
Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.
Egentligen borde den kallas "stoppa", den är lite tjockare än soppa normalt är och tunnare än stuvning...
Ingredienser
Kålrot ca 700 g
3-4 morötter ca 500 g
Rotselleri ca 400 g
Sötpotatis ca 600 g
1,4 l vatten
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 buljongtärning, kött eller grönsak
5 dl vispgrädde
1-2 tsk Sambal Oelek
1 kruka oregano eller citronmeliss
Gör så här
Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.
Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.
Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Personligen tyckte jag soppan var lite för tjock och söt, ska ändra nästa gång i receptet.
Första gången jag provar ett nytt recept gör jag alltid som det står :)
Nallemammas Morgonbullar
15 st
Min kära väninna Kickas underbara recept på en härlig bulle.
Perfekt när man vill ha nybakat till Frukosten.
Man rör ihop dem på kvällen och sätter dem i kylen över natten.
Ingredienser
25 gram jäst
2 dl kall mjölk
2 dl kallt vatten (Eller 4 dl vatten)
0.5 dl matolja
2 tsk salt
2 tsk socker
2 ägg
2 dl riven ost 17 %
11 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Vallmo eller solrosfrön
Gör så här
Vispa ihop jäst med vatten/mjölk
Eller bara vattnet
Blanda in olja ägg och salt , sockret ,osten och vetemjölet
Rulla ut till 2 längder
Skär ut 15 bullar
Ni behöver inte rulla dem bara lägg dem i långpanna med bakplåtspapper
Lägg över en fuktig bakduk o vips in i kylen för att jäsa över natten,,,,
När ni stiger upp… vispa ett ägg pensla på bullarna o strö över frön
In i ugnen 250 grader 8-10 minuter.
Smaklig Spis!Denna gången gjorde jag dubbel sats, så det blev både "Brytbröd" och Bullar!
åh jisses så gottigottgott det där såg ut..allt från söppan till bullarna....
Krams
OO JA dem är mumziga!!!
Ja det är dom Kicka..Ditt recept ju :)
Ann, lättbakade bullar :)