Dagens rätt....



Hihi... denna gången får ni båda recepten :)

Tobbes krämiga rotfruktssoppa



För 8-10 personer.

 

 

Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.

 

Egentligen borde den kallas "stoppa", den är lite tjockare än soppa normalt är och tunnare än stuvning...

 

Ingredienser

Kålrot ca 700 g

3-4 morötter ca 500 g

Rotselleri ca 400 g

Sötpotatis ca 600 g

1,4 l vatten

1 tsk salt

½ tsk vitpeppar

1 buljongtärning, kött eller grönsak

5 dl vispgrädde

1-2 tsk Sambal Oelek

1 kruka oregano eller citronmeliss

 

Gör så här

Skala och rensa rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vatten, salt, vitpeppar och buljongtärning. Koka upp under lock och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.

 

Ta av från värmen. Tillsätt vispgrädde, Sambal Oelek och oregano eller citronmeliss. Spara några kvistar till garnering. Mixa i grytan med stavmixer till en slät soppa.

 

Servera med hårdkokta ägg i halvor och ostsmörgåsar, helst av något gott och syrligt fullkornsbröd.

 

Soppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?



Personligen tyckte jag soppan var lite för tjock och söt, ska ändra nästa gång i receptet.
Första gången jag provar ett nytt recept gör jag alltid som det står :)





Nallemammas Morgonbullar


15 st

 

 

Min kära väninna Kickas underbara recept på en härlig bulle.

Perfekt när man vill ha nybakat till Frukosten.

Man rör ihop dem på kvällen och sätter dem i kylen över natten.

 

 

Ingredienser

25 gram jäst

2 dl kall mjölk

2 dl kallt vatten (Eller 4 dl vatten)

0.5 dl matolja

2 tsk salt

2 tsk socker

2 ägg

2 dl riven ost 17 %

11 dl vetemjöl

 

Pensling:

1 ägg

Vallmo eller solrosfrön

 

 

 

Gör så här

Vispa ihop jäst med vatten/mjölk

Eller bara vattnet

Blanda in olja ägg och salt , sockret ,osten och vetemjölet

Rulla ut till 2 längder

Skär ut 15 bullar

Ni behöver inte rulla dem bara lägg dem i långpanna med bakplåtspapper

Lägg över en fuktig bakduk o vips in i kylen för att jäsa över natten,,,,

När ni stiger upp… vispa ett ägg pensla på bullarna o strö över frön

In i ugnen 250 grader 8-10 minuter.

Smaklig Spis!



Denna gången gjorde jag dubbel sats, så det blev både "Brytbröd" och Bullar!

Kommentarer
Postat av: Ejris

åh jisses så gottigottgott det där såg ut..allt från söppan till bullarna....

Krams

2009-09-10 @ 21:54:13
URL: http://ejris.blogspot.com/
Postat av: Kicka

OO JA dem är mumziga!!!

2009-09-11 @ 07:29:33
Postat av: Maya

Ja det är dom Kicka..Ditt recept ju :)

Ann, lättbakade bullar :)

2009-09-12 @ 15:25:20
URL: http://mayashideout.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0