Piroger med köttfärsfyllning
För 10-16 personer.
Piroger med ett mjukt bröd som blir så saftiga att du ej har råd att vara utan dom .
Till skillnad från andra degar så blir detta lika saftigt som i Saluhallarna !
Ingredienser
Deg:
150 g margarin
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
Drygt 1 liter vetemjöl
Fyllning:
400 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
3 morötter
2-3 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin eller matolja till stekningen
Salt
Svartpeppar
Pensling:
Ägg
Mjölk
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv de på rivjärn. Smält margarinet/matoljan i en stekpanna och fräs löken och morötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.
Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta. Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.
Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappärklädd plåt i 15 minuter. Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk. Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter
Receptet hittade jag på Matklubben och det är uppladdat av :jimboz
Skrivs ut med de samma MUMSIG!!
Mmmm det ser gott ut. Det får vi ta och prova...kanske till helgen Kram Ingela